15. put dodijeljene nagrade HRIO u sklopu 14. Konferencije o održivom razvoju

Objavljeno 03.01.2023.

15. put dodijeljene nagrade HRIO u sklopu 14. Konferencije o održivom razvoju

 

S današnjim danom je krenula Konferencija o održivom razvoju, nezaobilazna stanica za sve kojima je cilj da se gospodarstvo i društvo razvijaju na temeljima održivosti. Središnja tema konferencije je izvještavanje o održivosti temeljem nove europske direktive.

 

Izazovi transformacije gospodarstva uvjetovanih klimatskim promjenama i njihov utjecaj na poslovanje temeljeno na održivosti, kao i način informiranja zainteresirane javnosti kroz izvještaje o održivosti, te koje društveno odgovorne aktivnosti provode poduzeća teme su ovogodišnje 14. konferencije o održivom razvoju. Konferencija se održava 4. i 5. listopada u Hotelu Esplanade Zagreb s prijenosom uživo putem YouTube kanala. Ovom prigodom će se dodijeliti i nagrade Hrvatskog indeksa održivosti “ HRIO najuspješnijim hrvatskim poduzećima u primjeni održivih praksi.

 

Kao i prethodnih godina, na konferenciji će sudjelovati istaknuti domaći i strani stručnjaci te predstavnici vodećih hrvatskih i međunarodnih kompanija koji će govoriti o korporativnim izvještajima o održivosti, novoj obvezi za sva velika poduzeća. Razgovarati će se o pripremi novih standarda za izradu izvještaja, kao i obvezama i uvjetima za poduzeća kako bi njihovo poslovanje bilo usklađeno s novim zahtjevima. Sudionici konferencije dobiti će priliku čuti preporuke stručnjaka vezane uz prilagodbu i transformaciju poslovanja te vidjeti primjere dobrih praksi u postizanju održivosti.

 

Već tradicionalno, Konferencija o održivom razvoju započet će dodjelom nagrada Hrvatskog indeksa održivosti “ HRIO, prethodno poznatog kao Indeks DOP-a. HRIO je metoda procjene dobrovoljnih praksi održivosti hrvatskih poduzeća, a razvijena je u partnerstvu Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) i Hrvatske gospodarske komore (HGK), te se dodjeljuje uz podršku Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

 

Ovogodišnji dobitnici glavnih HRIO nagrada su:

 

 1. U kategoriji Velikih poduzeća, dobitnik nagrade je: Heineken Hrvatska d.o.o.
 2. U kategoriji Srednjih poduzeća, dobitnik nagrade je: HiPP Croatia d.o.o.
 3. U kategoriji Malih poduzeća, dobitnik nagrade je: Hrvatski kišobran d.o.o.
 4. U kategoriji Javnih poduzeća, dobitnik nagrade je: Odašiljači i veze d.o.o.

 

Dobitnici HRIO nagrada za pojedino tematsko područje su:

 

 1. Za područje Održivo korporativno upravljanje, dobitnik nagrade je: Ericsson Nikola Tesla d.d.
 2. Za područje Upravljanje okolišem, u grupi uslužnih poduzeća, dobitnik nagrade je: Kaufland Hrvatska k.d., dok je u grupi proizvodnih poduzeća, dobitnik nagrade Sato d.o.o.
 3. Za područje Radna okolina, dobitnik nagrade je: Jamnica plus d.o.o.
 4. Za područje Odnosi sa zajednicom, dobitnik nagrade je: Hrvatski telekom d.d.
 5. Za područje Ljudska prava, dobitnik nagrade je: Holcim (Hrvatska) d.o.o.
 6. Za područje Dječja prava, dobitnik nagrade je: AD Plastik d.d.
 7. Na kraju, nagrada za Najveći napredak u odnosu na prošlu godinu, dodjeljuje se poduzeću Ytres d.o.o.

 

Direktorica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj Mirjana Matešić poziva sve, a posebno predstavnike gospodarstva da se pridruže konferenciji koja se bavi temama interesantnim korporativnom sektoru, odnosno koje govore kako gospodarstvo može dati svoj doprinos održivosti. Ove godine fokus je na izvještavanju o održivosti temeljem nove europske direktive, tim povodom smo okupili stručne keynote govornike i paneliste, od kojih bi izdvojila dr. Maru Mora i dr. Sigurta Vitolsa, članove radne skupine EFRAGA koji su radili na novim smjernicama o održivosti, te će nam iz prve ruke moći prenijet očekivanja. Tu je i dr. Janez Potočnik, ekspert za okoliš koji je bio i povjerenik u Europskoj komisiji za okoliš, te ga smatramo stručnim da podijeli s nama stavove i iskustva u ovoj temi. Podijeliti ćemo i nagrade za najodgovornije gospodarstvenike “ HRIO, koji se biraju putem indeksa održivosti koji smo osmislili po stručnoj metodi koju volimo isticati, a svi dobitnici udovoljavaju zaista složenim kriterijima.

 

Konferencija o održivom razvoju godišnji je događaj u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) koji okuplja stručnjake iz gospodarstva čiji je fokus na društveno-odgovornom poslovanju i održivosti, korporativne menadžere i organizacijske lidere predvodnike u transformaciji prema održivosti. Ovogodišnja, 14. Konferencija o održivom razvoju, održat će se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, koji će se ujedno i obratiti prisutnima te resornih ministarstava: Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva turizma i sporta i Grada Zagreba.

 

#HRIO, #HRPSOR,#odrzivost, #korporativniizvjestajioodrzivosti

Aktivnosti

DOP.HR - Društveno Odgovorno Poslovanje u Hrvatskoj slika

DOP.HR

Konferencija o Održivom Razvoju slika

Konferencija o održivom razvoju

Konferencija o Održivom Razvoju slika

HRIO - Hrvatski index održivosti

Povelja o Raznolikosti slika

Povelja o raznolikosti

Nefinancijsko Izvještavanje slika

Izvještavanje o korporativnoj održivosti

Edukacija slika

Edukacije

GiO - Gospodarstvo i Održivost slika

GiO - Gospodarstvo i Održivost

GiO - Gospodarstvo i Održivost slika

Zakonodavstvo

Međunarodna Suradnja slika

Međunarodna suradnja

Postanite član HR PSOR-a

Ispunite polja

14. konferencija o održivom razvoju i 15. dodjela nagrade HRIO slika

HR PSOR

Jurišićeva 12

10000 Zagreb, Hrvatska

Pogledaj kartu

Postani potpisnik povelje o raznolikost

Ispunite polja

14. konferencija o održivom razvoju i 15. dodjela nagrade HRIO slika

HR PSOR

Jurišićeva 12

10000 Zagreb, Hrvatska

Pogledaj kartu