Dukat pokrenuo projekt kružnog gospodarstva “ 140 tona otpadne kartonske ambalaže pretvara u toaletne ručnike i papir

Objavljeno 08.08.2022.

Dukat pokrenuo projekt kružnog gospodarstva “ 140 tona otpadne kartonske ambalaže pretvara u toaletne ručnike i papir

Izvor: Media Val

Ovim projektom Dukat utječe na smanjenje ispuštanja oko 114.000 kilograma ugljikovog dioksida u atmosferu te sprječava  sječu više od 1.800 stabala godišnje

Zagreb, 17. siječnja 2022. “ Zagrebački Dukat pokrenuo je vrijedan projekt kružnog gospodarstva kojim se otpadna višeslojna kartonska ambalaža (žtetrapakś), koja nastaje u proizvodnom procesu, ponovno koristi kao sirovina za proizvodnju toaletnih ručnika i papira te njihovih držača. Tako proizvedeni toaletni ručnici, papir i držači vraćaju se u Dukat gdje ih koriste Dukatovi zaposlenici.

Projekt kružnog gospodarstva Dukat je pokrenuo s talijanskom tvrtkom Lucart koja inovativnom tehnologijom višeslojnu kartonsku ambalažu odvaja na tri komponente: celulozu, aluminij i polietilen (PE) te ih dalje upotrebljava kao sirovinu za proizvodnju toaletnih ručnika i papira (celuloza) i držača (aluminij i PE).

Elena Wolsperger Dolezil, direktorica Korporativnih komunikacija Dukata, smatra kako je ovaj projekt značajan iskorak Dukata prema ostvarenju vizije kružnog gospodarstva i održivosti u dijelu vlastitih proizvodnih procesa:

žDukat želi biti dio održivih rješenja za budućnost našeg planeta čiji su resursi ograničeni i ugroženi. Prepoznali smo priliku da naš proizvodni proces unaprijedimo u pravcu održivosti što rezultira jasnim i konkretnim koristima za okoliš. Kroz ovaj projekt, oko 140 tona otpadne ambalaže ponovno se koristi kao sirovina u proizvodnji papirne konfekcije, čime utječemo na smanjenje ispuštanja oko 114.000 kilograma ugljičnog dioksida u atmosferu te sprječavamo sječu više od 1.800 stabala godišnje

Projekt je postavljen u skladu s vizijom kružnog gospodarstva koja podrazumijeva uvođenje promjena u poslovanje i našu svakodnevicu po principu Reuse, Reduce, Recycle, odnosno smanji, ponovno koristi, recikliraj. Odgovor je to na primarno linearni model današnjeg gospodarstva u kojemu velike količine proizvedenih dobara završavaju kao otpad.

Ovim projektom Dukat nastavlja niz odgovornih projekata čiji je cilj utjecati na zaštitu okoliša. Jedan od njih koji je u tijeku, ujedno i najdugovječniji, jest i kreativni likovni natječaj žVOLIM MLIJEKO!ś koji će rezultirati sadnjom 10.000 sadnica stabala u 2022. godini.

###

Kontakti za predstavnike medija:

Elena Wolsperger Dolezil

Direktorica Korporativnih komunikacija, Dukat d.d., elena@hr.lactalis.com

Tatjana Kostić, Media Val: tatjana.kostic@media-val.hr

Aktivnosti

DOP.HR - Društveno Odgovorno Poslovanje u Hrvatskoj slika

DOP.HR

Konferencija o Održivom Razvoju slika

Konferencija o održivom razvoju

Konferencija o Održivom Razvoju slika

HRIO - Hrvatski index održivosti

Povelja o Raznolikosti slika

Povelja o raznolikosti

Nefinancijsko Izvještavanje slika

Izvještavanje o korporativnoj održivosti

Edukacija slika

Edukacije

GiO - Gospodarstvo i Održivost slika

GiO - Gospodarstvo i Održivost

GiO - Gospodarstvo i Održivost slika

Zakonodavstvo

Međunarodna Suradnja slika

Međunarodna suradnja

Postanite član HR PSOR-a

Ispunite polja

14. konferencija o održivom razvoju i 15. dodjela nagrade HRIO slika

HR PSOR

Jurišićeva 12

10000 Zagreb, Hrvatska

Pogledaj kartu

Postani potpisnik povelje o raznolikost

Ispunite polja

14. konferencija o održivom razvoju i 15. dodjela nagrade HRIO slika

HR PSOR

Jurišićeva 12

10000 Zagreb, Hrvatska

Pogledaj kartu