Holcim uložio 600.000 kuna u siguran rad na visini

Objavljeno 08.08.2022.

Holcim uložio 600.000 kuna u siguran rad na visini

Piše: Petra Švarc, Holcim

Zdravlje i sigurnost na radnome mjestu danas su sastavni dio poslovnog života i aspekti su to kojima je potrebno posveti sve više pozornosti u svakodnevnom obavljaju radnih zadataka. Poslodavci ulažu velike napore kako bi svojim zaposlenicima pružili što sigurnije uvjete rada, što kvalitetniju opremu za rad, ali i kako bi ih osposobili i educirali za specifične, često i vrlo opasne poslove koje obavljaju.

Primjerice proizvodni pogoni i radna oprema iz koje proizlaze mehaničke opasnosti te opasnosti internog transporta, aktivnosti dizanja i podupiranja tereta, rad s električnom energijom te radovi na visini koji uključuju i rad iz podiznih platformi, samo su neke od visokorizičnih aktivnosti. Takve se aktivnosti moraju provoditi uz pravilne kontrolne mjere koje, između ostalog, uključuju ispravnu i adekvatnu opremu za rad te razvijene kompetencije radnika za rad na siguran način.

Cilj: nula ozljeda na radu

Među gore spomenutim aktivnostima svakako se ističe rad na visini, ili drugim riječima, rad na bilo kojem mjestu s kojega bi radnik, bez rada uz adekvatne kontrolne mjere za zaštitu od pada, mogao pasti s visine i pretrpjeti ozljedu na radu, a moguće su i nesreće sa smrtnim ishodom. Tu se ubraja svaki rad iznad razine tla, rad na povišenim pozicijama (primjerice iznad radnog vozila ili iznad radne opreme spremnika ili iznad raznih utovarnih rampi), rad na području gdje postoji opasnost od pada u dubinu te rad na ljestvama, cisternama, silosima, skelama, kranovima i slično.

A gotovo svi navedeni poslovi dio su radne svakodnevice brojnih zaposlenika u tvrtki Holcim, na svim njezinim lokacijama na kojima posluje u Hrvatskoj. Holcim Grupa, na globalnoj razini, a tako i u Holcimu u Hrvatskoj, teži rezultatu od nula ozljeda na radu te stoga sustavno rade na godišnjim planovima poboljšanja zdravlja i sigurnosti svih mjesta rada što uključuje i stalni razvoj kompetencija svih zaposlenika.

Tako je, između ostalog, definiran program upravljanja kritičnim kontrolama, odnosno listama obaveznih aktivnosti koje svaka proizvodna lokacija mora imati, kako bi se spriječile ozljede na radu. Program upravljanja uključuje osam rizičnih područja rada u proizvodnim procesima, a jedan od njih je i implementacija i sustavna provjera kritičnih kontrola za sprečavanje pada s visine.

Značajna ulaganja u sigurnost zaposlenika

Napori što ih ova tvrtka ulaže u ovaj važan cilj, podrazumijevaju i specifičnu opremu te razvoj relevantnih kompetencija zaposlenika. Oprema podrazumijeva sidrišta, osobnu zaštitnu opremu s pojasom i priveznu opremu, dok se kompetencije odnose na edukaciju svih zaposlenika koji obavljaju poslove na visini. U posljednje dvije godine, samo u te aspekte sigurnog rada na visini, Holcim je uložio više od 600 tisuća kuna.

Posljednja u nizu edukacija održana je krajem prosinca, u organizaciji zagrebačke tvrtke Vertiko, na njihovom poligonu, specijaliziranom upravo za ovakvu obuku za rad na visini, a tu je obuku završilo ukupno 105 Holcimovih zaposlenika, iz sva tri segmenta poslovanja “ cementa, betona i agregata.

Među polaznicima bio je i Adriano Pastorčić, koji u Holcimovom kamenolomu u Šumberu radi od 2002. godine.

žS obzirom da proizvodimo više vrsta specijalnih proizvoda namijenjenih građevinskoj industriji i industriji proizvodnje stočne hrane, imamo silose koji su visoki oko 25 metara i na kojima se obavljaju određeni radoviś, ispričao nam je Adriano. Otkrio nam je i kako je u početku imao strah od visine, budući da ga je, u prvim danima na novom poslu, na silosu uhvatilo nevrijeme.

žSpuštanje sa silosa bilo mi je jako stresno i teško. Doslovno sam se klizao po penjalici, na temperaturi od nula stupnjeva. No, strah sam uspio prevladati i to na dobri stari način “ tako da sam se s njim suočavao. Uporno sam se pokušavao penjati na taj isti silos sve dok konačno nisam uspioś.

Za svoj će posao reći da je specifičan po tome što uvijek treba biti bistre glave te se strogo fokusirati na posao. Stoga je potrebno, naglašava, uvijek dobro se osigurati i pridržavati mjera sigurnosti na radu.

Na edukaciji je, kaže, naučio puno novih stvari po pitanju same sigurnosti rada, a savladao je i nove načine prihvata i vezivanja pri obavljanju radova.

Uvijek na oprezu

Slične dojmove s edukacije ponio je i David Mrvelj, inspektor preventivnog održavanja koji u tvornici cementa u Koromačnu radi osam godina.

žMoj posao obuhvaća razne kontrole koje ponekad zahtijevaju i rad na visini. Visine se ne bojim, ali svjestan sam toga da se nikada ne treba opustiti te da uvijek treba biti na oprezu. I uvijek dvaput razmisliti prije bilo kakvog potezaś, rekao nam je David.

Dodao je kako mu je ova edukacija donijela neke nove spoznaje koje će mu koristiti u svakodnevnom radu na visini “ poput one kako pravilno odabrati opremu za određenu vrstu posla.

Električar Vlado Franković u Holcimu radi 10 godina te kao dio tima elektro-održavanja, osigurava nesmetano funkcioniranje tvornice.

žRadimo preventivno održavanje strojeva, ali i korektivno, kad nastupi kvar. Na visini radim po potrebi i danas nemam straha. No, to nije oduvijek tako. Strah sam prevladao postepeno se izlažući radu na visini. Važno je opremu koristiti u skladu s pravilima pa ćemo tako i rizik svesti na najmanju moguću mjeruś, poručuje ovaj iskusni električar.

I on je edukaciju ocijenio odličnom te smatra kako će mnogo toga naučenog, moći koristiti u svakodnevnom radu. A upravo tako misle i mehaničari Endi Rudan i Nenad Sošić koji se svakodnevno bave održavanjem mehaničke opreme, odnosno kontrolom i servisom mehaničkih i strojnih dijelova postrojenja.

žTreba razmišljati o svakom koraku “ o zaštiti i o opremi. Kad sam na visini, mozak mi radi 100 na sat. Potreban je ogroman oprez jer i najmanja greška može biti kobnaś, rekao nam je Endi.

Njegov kolega Nenad dodaje kako prilikom rada na visini treba paziti na sebe, ali i istovremeno obaviti posao na siguran način. žNema tu puno dvojbi: svatko tko je zainteresiran za ovaj posao, neka pokuša biti na visini, recimo, na metalnoj rešetki, a pritom ispod nema nikakve zaštite. Odmah ćete znati je li to posao za vas. I pamet u glavu!ś, savjetuje ovaj iskusni mehaničar.

Kontinuirana edukacija

I ova dvojica kolega zadovoljni su edukacijom koja im je, kako kažu, otkrila da postoje brojne mogućnosti sigurnijeg rada koje još nisu koristili, budući da im u tvornici do sada nisu bile potrebne.

žMi uglavnom radimo na skelama pa nam je potrebna samo oprema za osiguranje rada na visini. Puno slušamo svoje tijelo “ ovaj posao nije za svakoga “ ako se bojite visine, moj savjet je da ni ne započinjete. Ja to doista volim “ puno je adrenalina, a penjati se volim i privatno. No, tko god se na ovo odluči, savjetujem mu da svakako prođe ovu edukaciju “ tamo će jako puno toga naučitiś, rekao nam je Endi Rudan.

A što točno obuhvaća edukacija koju su nedavno prošli brojni Holcimovci, saznali smo od dipl. inž. Stjepka Vrsalovića, voditelja svih aktivnosti, predavača i instruktora na obukama za rad na visini u tvrtki Vertiko.

žEdukacija obuhvaća teorijski i praktični dio te uključuje predavanje, projekciju slikovnih materijala, prezentaciju opreme te demonstraciju i uvježbavanje vještinaś, rekao nam je Stjepko Vrsalović te je dodao da edukacija nije personalizirana, već svi polaznici usvajaju ista, važna i nužna znanja.

žPolaznici koji zadovolje provjeru znanja, pravilno će koristiti različitu opremu i sustave za zaštitu od pada i spašavanje. Poznavat će teoriju i usavršiti vještine obuhvaćene programom. Uočavat će potencijalne rizike u radu te će biti sposobni otkriti greške u primjeni opreme i sustavaś, zaključio je Vrsalović.

Nagrade za zaposlenike

Osim jasnih zaštitnih mjera i pravila, kvalitetne opreme i kontinuirane edukacije, jedna od važnih aktivnosti u smanjenju rizika u Holcimu je i nagrađivanje zaposlenika.

Prema riječima Sebastiana Milotića i Nedeljke Stanić Gulam, Holcimovih stručnjaka zaštite na radu, Holcim na taj način svoje zaposlenike potiče da prijave sve uočene potencijalno opasne situacije kako bi reakcija stigla na vrijeme te kako bi se spriječio nastanak ozljeda na radu.

śPripremamo i kampanje u kojima zaposlenike motiviramo da prijave određene situacije i provedu prijedloge za poboljšanje iz područja zdravlja i sigurnosti. Svi članovi pobjedničkih timova koji su sudjelovali u kampanji dobili su poklon bon na temu zdravlja i sigurnosti, sporta ili hobija, pregled po izboru u zdravstvenoj ustanovi, godišnju kartu za vježbe ili teretanu, trening sigurne vožnje, bon za sportski dućan, ljekarnu, trgovinu zaštitnom opremom i alatom za hobi aktivnosti “ individualno po vlastitom izboru

Na šest proizvodnih lokacija Holcima u Hrvatskoj, od posljednje ozljede na radu prošlo je od godinu i pol dana do čak 10 godina, koliko je zabilježeno u tvornici betona u Karlovcu. U tvornici cementa u Koromačnu, gdje radi i najveći broj zaposlenika, posljednja ozljeda dogodila se prije dvije godine. Uz moto žSvaki dan za jedan dan boljiś, nadamo se da će broj dana bez ozljede na radu samo rasti.

Srdačan pozdrav,

Holcim (Hrvatska) d.o.o.

* * * * * *

Holcim Hrvatska je dio Holcim Grupe, u Hrvatskoj poslujemo na 11 lokacija u 6 županija i zapošljavamo 280 radnika.

* * * * * * *

Za komunikacije Holcima Hrvatska: Julija Škoro, julija.skoro@holcim.com, 098 299 172

Aktivnosti

DOP.HR - Društveno Odgovorno Poslovanje u Hrvatskoj slika

DOP.HR

Konferencija o Održivom Razvoju slika

Konferencija o održivom razvoju

Konferencija o Održivom Razvoju slika

HRIO - Hrvatski index održivosti

Povelja o Raznolikosti slika

Povelja o raznolikosti

Nefinancijsko Izvještavanje slika

Izvještavanje o korporativnoj održivosti

Edukacija slika

Edukacije

GiO - Gospodarstvo i Održivost slika

GiO - Gospodarstvo i Održivost

GiO - Gospodarstvo i Održivost slika

Zakonodavstvo

Međunarodna Suradnja slika

Međunarodna suradnja

Postanite član HR PSOR-a

Ispunite polja

14. konferencija o održivom razvoju i 15. dodjela nagrade HRIO slika

HR PSOR

Jurišićeva 12

10000 Zagreb, Hrvatska

Pogledaj kartu

Postani potpisnik povelje o raznolikost

Ispunite polja

14. konferencija o održivom razvoju i 15. dodjela nagrade HRIO slika

HR PSOR

Jurišićeva 12

10000 Zagreb, Hrvatska

Pogledaj kartu