ODRŽANO PREDSTAVLJANJE POVELJE O RAZNOLIKOSTI HRVATSKA

Objavljeno 07.09.2017.

ODRŽANO PREDSTAVLJANJE POVELJE O RAZNOLIKOSTI HRVATSKA

Zagreb, 6. rujan 2017. - U organizaciji HR PSOR-a, u Novinarskom domu održano je predstavljanje Povelje o raznolikosti Hrvatska.

Povelja o raznolikosti u Hrvatskoj slijedi uspješne modele iz drugih Europskih zemalja, a temelji se na skupu načela dobrovoljno prihvaćenih od strane potpisnika u svrhu promocije raznolikosti, nediskriminacije, uključivosti i jednakih mogućnosti na radnom mjestu.

Raznolikost je jedna od temeljnih vrijednosti modernog društva. Povelja o raznolikosti je inicijativa koja je pokrenuta u 16 zemalja Europske unije, a toj inicijativi priključit će se i Hrvatska. Povelja o raznolikosti je dokument kojeg individualno izrađuje svaka zemlja, a tekst povelje potpisuju poslovne i druge organizacije čime se obvezuju na provođenje politike raznolikosti i nediskriminacije u svojim radnim sredinama i poslovnom okruženju. Povelja o raznolikosti Hrvatska razvija se u sklopu projekta kojeg financira DG Justice. Projekt je započeo početkom godine, a tekst povelje za Hrvatsku je usvojen i predstavljen na današnjem skupu u Novinarskom domu. O Povelji je govorila Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) koja je predstavila inicijativu. O koristima za poduzeće od potpisivanja Povelje govorili su ambasadori Povelje o raznolikosti Hrvatska. Video porukom skupu se obratio John Gasparac, predsjednik uprave PwC Hrvatska, a zatim su govorili Marinko Došen, predsjednik uprave AD Plastik i Daria Mateljak, direktorica Hauska & Partner Hrvatska.

Ovom prigodom Daria Mateljak je izjavila kako je žraznolikost plemenita vrijednost i jedna od važnijih koje pojedinci i organizacije trebaju razvijati u suvremenom društvu. Usvajanje Povelje je tek početak suradnje i zajedničkih ulaganja u razvoj svijesti o koristima raznolikosti. Ne radi se samo o potrebi da učimo prihvaćati, razumjeti i poštovati manjinske društvene skupine i pojedince, već o razvoju prilika za suradnju, jačanje održivosti organizacija i poduzeća, stvaranje inovacija te korištenje svih dobrobiti koje nam raznolikost može ponuditi.ś

žPwC je globalna organizacija koja posluje na načelima održivog poslovanja te kao takva politiku raznolikosti ima ugrađenu u svoje temelje. U Hrvatskoj vidim najviše prostora za napredak u poštovanju rodne i spolne ravnopravnostiś, rekao je John Gasparac u svojoj izjavi.

"Biti ambasador Povelje o raznolikosti za mene je odgovornost, ali prije svega zadovoljstvo što osobno mogu doprinijeti razvoju i napretku ovog projekta. Ovo je još jedno u nizu priznanja AD Plastik Grupi za ostvarene rezultate i napredak u području održivog razvoja. Povelja o raznolikosti obvezuje nas na stvaranje poticajnog poslovnog okruženja u kojem se prihvaća raznolikost i pravo na jednakost, a koje siguran sam svi želimo. Svi moraju imati jednake mogućnosti prilikom zapošljavanja, ali i u napredovanju i nagrađivanju tijekom karijere, a za ostvarenje tog cilja stručnost i kompetencije jedini su ispravan kriterij. Pozivam kolege gospodarstvenike da postanu potpisnici Povelje o raznolikosti, jer ljudska prava i jednakost jedna su od važnijih obilježja modernog društva." Izjavio je Marinko Došen.

Inicijativi se pridružuju mnoga poduzeća u Hrvatskoj te su najavljeni i mnogi drugi ambasadori Povelje, uključujući Gordanu Kovačević iz Ericsson Nikola Tesle i Gorana Ražnjevića, predsjednika uprave Ilirija d.d. iz Biograda.

Povelja o raznolikosti Hrvatska

Brošura

Prezentacija

Aktivnosti

DOP.HR - Društveno Odgovorno Poslovanje u Hrvatskoj slika

DOP.HR

Konferencija o Održivom Razvoju slika

Konferencija o održivom razvoju

Konferencija o Održivom Razvoju slika

HRIO - Hrvatski index održivosti

Povelja o Raznolikosti slika

Povelja o raznolikosti

Nefinancijsko Izvještavanje slika

Izvještavanje o korporativnoj održivosti

Edukacija slika

Edukacije

GiO - Gospodarstvo i Održivost slika

GiO - Gospodarstvo i Održivost

GiO - Gospodarstvo i Održivost slika

Zakonodavstvo

Međunarodna Suradnja slika

Međunarodna suradnja

Postanite član HR PSOR-a

Ispunite polja

14. konferencija o održivom razvoju i 15. dodjela nagrade HRIO slika

HR PSOR

Jurišićeva 12

10000 Zagreb, Hrvatska

Pogledaj kartu

Postani potpisnik povelje o raznolikost

Ispunite polja

14. konferencija o održivom razvoju i 15. dodjela nagrade HRIO slika

HR PSOR

Jurišićeva 12

10000 Zagreb, Hrvatska

Pogledaj kartu