Osvrt na konferenciju: Održivost – Kako uspješno ploviti morem regulativa?

Objavljeno 28.05.2024.

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) i msg global solutions organizirali su konferenciju u srijedu, 19. travnja, 2023 posvećenu održivom poslovanju kompanija. Tematski okvir konferencije obuhvatio je pristupe kompanija prema održiv

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) i msg global solutions organizirali su konferenciju u srijedu, 19. travnja, 2023 posvećenu održivom poslovanju kompanija. Tematski okvir konferencije obuhvatio je pristupe kompanija prema održivom poslovanju, izvještavanju i aktualnim te nadolazećim regulatornim okvirima uz primjere dobre prakse. Na konferenciji je prisustvovalo više od 100 sudionika.


Konferenciju su otvorile pozdravnim govorima Sanja Popović, direktorica msg-a u Hrvatskoj i direktorica prodaje za jugoistočnu Europu te dr. sc. Mirjana Matešić, direktorica HR PSOR-a. Uslijedio je i govornik André Wiersig, viši savjetnik za održivost iz organizacije Blue Heart koji je motivirajućim videom prikazao što znači živjeti održivost kroz svakodnevne privatne i poslovne interakcije.

Prvi panel dana pod nazivom Dubinska provjera utjecaja na održivost, pokazao je realno stanje razumijevanja poduzetnika na teme održivosti u hrvatskim kompanijama. Panel je moderirala dr. sc. Mirjana Matešić, a na panelu su joj se pridružile Amorella Horvat Topić, menadžerica za usluge na području ESG-a, PwC; Andreja Pavlović, voditeljica Zavoda za zaštitu prirode i krajobraz, Oikon te Nataša Gladović, direktorica korporativnog upravljanja kvalitetom, Atlantic Grupa. Andreja je istaknula važnost dubinske provjere utjecaja i rizika kroz cijeli lanac vrijednosti poduzeća sukladno ESRS smjernicama. Dodatno je naglasila ključnu ulogu članova Uprave i njihovih kompetencija vezanih uz novu regulativu, posebno u razumijevanju rizika održivosti. Amorella je predstavila rezultate CEO Survey PwC-a koji je pokazao nisku osviještenost CEO-a za prepoznavanje dugoročnih rizika u odnosu na investitore, naročito sposobnost prepoznavanja fizičkih rizika klimatskih promjena na poslovanje. Pojasnila je kako provedba kvalitetne dubinske analize može jasno pokazati povezanost klimatskih promjena i lanca vrijednosti, no CEO-evima i dalje nedostaje razumijevanje značaja tog rizika. Nataša je pojasnila veliku ulogu operativnih timova u izgradnji razumijevanja rizika i utjecaja. Navela je primjere kako je njihova dubinska analiza poslovanja pokazala da oko 70% emisija nastaje u aktivnostima koje prethode i slijede u lancu vrijednosti, a promjenom dizajna ambalaže uspjeli su značajno smanjiti godišnje količine emisija.



Zatim je Ana Soldo, subregionalna direktorica DS Smith Belišća, pokazala inovativni primjer održivog ambalažnog rješenja u suradnji sa Saponiom koji poboljšanjem dizajna proizvoda ima smanjene negativne utjecaje na okoliš i potiče kružno gospodarstvo.

Drugi panel pokrivao je temu EU Taksonomije, izazovnog zakonodavnog okvira, a u njemu su kao panelisti sudjelovali Tamara Tarnik, voditeljica Službe za zaštitu okoliša i održivi razvoj, HEP i Goran Romac, predstavnik, Končara dok je okrugli stol moderirao Hrvoje Dragušica, voditelj Odjela za okolišnu održivost, Hrvatske poštanske banke. Tamara je istaknula kako će zasigurno izazov usklađivanja poslovanja i izvještavanja biti veći za srednja ili mala poduzeća koja se nisu prije susretala sa zahtjevnom regulativom u području zaštite okoliša. Kao najveći izazov naglasila je definiranje tima i podjelu aktivnosti te verifikaciju od strane revizora, no vjeruje kako svi zajedno, učeći jedni od drugih možemo zadovoljit sve zahtjeve iz regulative. Goran je naglasio kako je kompanija sebi definirala određene KPI-eve vezane uz klimatske promjene, a rezultat dubinske analize bio je takav da im je skoro 30 % prihoda u prošlo godini bilo taksonomski usklađeno. Posebno je istaknuo važnost mjerenja podataka jer jednom kad započneš mjeriti, znači da počinješ i upravljati. Hrvoje je istaknuo kako je bankarskom sektoru teško izvijestiti o vlastitim ulaganjima budući da se moraju oslanjati na izvještaje koje pripremaju kompanije. Stoga su banke pripremile svoje upitnike, a na nacionalnoj razini u pripremi je unificirani upitnik koji će se koristiti u pripremi izvještaja za financijski sektor.



Na trećem panelu dana razgovaralo se o strateškim i operativnim izazovima novih obveza Izvještavanja o održivosti na razini Europske Unije i spremnost hrvatskih poduzeća da ispune zahtjeve novih regulativa. Panel je moderirala Gorana Pavičić Nišević, partnerica iz Hauske & Partner, a razgovarala je s Marinom Burazer, direktoricom marketinga, Fortenova grupe te Natašom Mikuš Žigman, direktoricom sektora Poslovna održivost i zelena transformacija, u Podravci. Marina je podijelila svoja iskustva u pisanju izvještaja i ukazala na izrazitu kompleksnost prikupljanja i obrade podataka za veliku grupaciju. Međutim, pojasnila je kako je pred njima, ali i svima nama, period učenja i adaptacije na nove zakonske obveze. Nataša je također podijelila svoja iskustva u Podravci, koja je i prije zakonske obveze izvještavala o nefinancijskim utjecajima. Smatra da im njihova transparentnost stvara konkurentsku prednost te olakšava prilagodbe na nove regulative.



Za kraj dana, dr. sc. Mirjana Matešić i Nikolina Jaković, savjetnica za održivost u msg global solutions, razgovarale su o IT rješenjima za održivo poslovanje kompanija. Nikolina je predstavila inovativno rješenje namijenjeno za podršku kompanijama u prikupljanju podataka povezanih sa održivim poslovanjem, upravljanjem podataka, analizom, procjenama rizika, projekcijama poslovanja i kreiranju izvješća o održivosti, usklađeno sa regulatornim okvirima Europske Unije ali i vodećim globalnim okvirima izvještavanja o održivom poslovanju. Predstavljena je također i inovativna aplikacija za praćenje i analizu emisija u stvarnom vremenu s ciljem još veće automatizacije procesa ali i optimizacije poslovanja kompanija.

 

 

 

 

 

 

 

Autor fotografija: Igor Šeler

Aktivnosti

DOP.HR - Društveno Odgovorno Poslovanje u Hrvatskoj slika

DOP.HR

Konferencija o Održivom Razvoju slika

Konferencija o održivom razvoju

Konferencija o Održivom Razvoju slika

HRIO - Hrvatski index održivosti

Povelja o Raznolikosti slika

Povelja o raznolikosti

Nefinancijsko Izvještavanje slika

Izvještavanje o korporativnoj održivosti

Edukacija slika

Edukacije

GiO - Gospodarstvo i Održivost slika

GiO - Gospodarstvo i Održivost

GiO - Gospodarstvo i Održivost slika

Zakonodavstvo

Međunarodna Suradnja slika

Međunarodna suradnja

Postanite član HR PSOR-a

Ispunite polja

14. konferencija o održivom razvoju i 15. dodjela nagrade HRIO slika

HR PSOR

Jurišićeva 12

10000 Zagreb, Hrvatska

Pogledaj kartu

Postani potpisnik povelje o raznolikost

Ispunite polja

14. konferencija o održivom razvoju i 15. dodjela nagrade HRIO slika

HR PSOR

Jurišićeva 12

10000 Zagreb, Hrvatska

Pogledaj kartu