Produljen rok za natječaj Indeksa DOP-a

Objavljeno 19.10.2020.

Produljen rok za natječaj Indeksa DOP-a

Radi velikog interesa, produljili smo rok za popunjavanje upitnika Indeksa DOP-a do 25. listopada u ponoć

Indeks DOP-a je metoda procjene društvene odgovornosti poduzeća u Hrvatskoj koju su osmislili Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj i Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Hrvatske gospodarske komore. Sudjelovanjem u Indeksu DOP-a poduzeća imaju mogućnost dobiti objektivnu procjenu vlastitih dobrovoljnih praksi i usporediti ih s praksama drugih hrvatskih poduzeća u sedam osnovnih poglavlja:

  • Ekonomska održivost,
  • Uključenost društveno odgovornog poslovanja u poslovnu strategiju,
  • Odgovorne politike i prakse u radnoj okolini
  • Odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem,
  • Društveno odgovorno poslovanje u tržišnim odnosima,
  • Društveno odgovorni odnosi sa zajednicom
  • Odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava - Ovdje možete preuzeti publikaciju UNICEF-ov vodič za poduzeća.

Publikacija govori o načelima UNICEF-a za poslovni sektor u procesu upravljanja utjecajem na prava djece te vam pomaže da bolje razumijete svoju ulogu i utjecaj na dječja prava što ujedno od vas očekuju dorađena pitanja u poglavlju 7: Odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava. Podsjećamo da ćemo temeljem proširenih pitanja na temu dječjih prava, ove godine po prvi puta dodijeliti sektorsku nagradu: Odgovornost prema pravima djece.Kako bismo olakšali sudionicima popunjavanje Upitnika Indeksa DOP-a 2020 i kako upitnik nije moguće onlineistovremeno popunjavati s više uređaja, možete ga ispunjavati u word dokumentu te naknadno odgovore upisati u aplikaciju.Indeks DOP-a dodjeljuje se za svaku od četiri jednakovrijedne kategorije; za velika, srednja, mala te javna poduzeća. Posebna nagrada za najveći napredak dodjeljuje se poduzeću koje je ostvarilo najveću razliku u sveukupnim bodovima u odnosu na prethodnu godinu. Nagrade se dodjeljuju i poduzećima koja ostvare najbolji rezultat u pojedinim specifičnim kategorijama za: Odgovorne politike i prakse u radnoj okolini; Odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem; Društveno odgovorni odnosi sa zajednicom te Odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava, a novost ove godine je suradnja s UNICEF-om koja je rezultirala doradom poglavlja 7. te novo-uspostavljenom nagradom u kategoriji Odgovorne politike i prakse zaštite dječjih prava.Najuspješnija poduzeća mogu osvojiti nagradu za postignute rezultate, a ukoliko epidemiološke mjere budu dozvoljavale, nagrade će se, već tradicionalno dodijeliti u sklopu Konferencije o društveno odgovornom poslovanju koja će se održati 10. studenoga 2020. godine.Zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, Konferencija će biti održana u živo za aktivne sudionike, dok će publika događaj moći pratiti putem mrežnog prijenosa. Središnja tema konferencije biti će spremnost Hrvatske na ostvarenje ciljeva iz Europskog zelenog plana o kojoj će govorit domaći i strani stručnjaci, a održat će se i uobičajena dodjela nagrade Indeks DOP-a. Indeks DOP-a je inicijativa za ocjenjivanje dobrovoljnih društveno odgovornih praksi hrvatskih poduzeća kojoj se i ove godine odazvao veliki broj sudionika. Pozivamo vas da se registrirate kako bi dobili poveznicu za prijenos uživo. Nakon završetka procesa natječaja te proglašenje dobitnika nagrada, svako poduzeće dobiva individualne rezultate čime im se pruža mogućnost prepoznavanja mjesta za napredak s ciljem unapređenja društveno odgovornog poslovanja.

Uloga društveno odgovornog poslovanja u postizanju održivog razvoja postaje nužna u modernom društvu. Program razvoja UN-a do 2030. sa svojih 17 ciljeva održivog razvoja postavljaju nove razvojne standarde temeljene na održivom razvoju, a uvođenje obveze nefinancijskog izvještavanja za pojedine kategorije poduzeća u EU pokazuje važnost upravljanja i izvještavanja o ključnim pitanjima ekonomije, društva i okoliša

Za sva pitanja u vezi ispunjavanja upitnika Indeksa DOP-a, možete kontaktirati:

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj

Tel: 01/4836-650; 01/4836-653; Mob:091/4836-650

e-mail: katarina.plecas@hrpsor.hr, indeks@dop.hri

Hrvatska gospodarska komoraSektor za energetiku i zaštitu okoliša

Tel.: 01/460-6701; 01/460-6705Fax: 01/460-6737

e-mail: okolis@hgk.hr

Aktivnosti

DOP.HR - Društveno Odgovorno Poslovanje u Hrvatskoj slika

DOP.HR

Konferencija o Održivom Razvoju slika

Konferencija o održivom razvoju

Konferencija o Održivom Razvoju slika

HRIO - Hrvatski index održivosti

Povelja o Raznolikosti slika

Povelja o raznolikosti

Nefinancijsko Izvještavanje slika

Izvještavanje o korporativnoj održivosti

Edukacija slika

Edukacije

GiO - Gospodarstvo i Održivost slika

GiO - Gospodarstvo i Održivost

GiO - Gospodarstvo i Održivost slika

Zakonodavstvo

Međunarodna Suradnja slika

Međunarodna suradnja

Postanite član HR PSOR-a

Ispunite polja

14. konferencija o održivom razvoju i 15. dodjela nagrade HRIO slika

HR PSOR

Jurišićeva 12

10000 Zagreb, Hrvatska

Pogledaj kartu

Postani potpisnik povelje o raznolikost

Ispunite polja

14. konferencija o održivom razvoju i 15. dodjela nagrade HRIO slika

HR PSOR

Jurišićeva 12

10000 Zagreb, Hrvatska

Pogledaj kartu