Raznolikost za vrijeme COVID-19

Objavljeno 16.07.2021.

Raznolikost za vrijeme COVID-19

 

Piše: Nikolina Renić

 

POVODOM EUROPSKOG MJESECA RAZNOLIKOSTI, 19. SVIBNJA ODRŽAN JE MEĐUNARODNI VIRTUALNI DOGAĐAJ RAZNOLIKOSTI ZA VRIJEME COVID-19

 

Događaj su organizirale Hrvatska i Slovenska Povelja o raznolikosti uz podršku Europske komisije s ciljem promicanja raznolikosti i uključenosti (Diversity and Inclusion, D&I) na radnome mjestu.

 

Na panel diskusiji koji je moderirao Domagoj Novokmet sudjelovalo je 10 govornika, a događaj je pratilo preko 50 pratitelja na Zoomu i više od 20 putem HR PSOR-ovog Youtube kanala.

 

Panel su započeli uvodne govornice iz ministarstava iz obje zemlje. Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike iz Hrvatske, naglasila je promicanje jednakih mogućnosti i osnaživanje žena, mladih i osoba sa invaliditetom na tržištu rada. Nema boljeg ulaganja od ulaganja u ljudski kapital. izjavila je tijekom svog uvodnog govora. Također je istaknula važnost ostvarivanja ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

 

Zatim je Mateja Ribič, državna tajnica u Ministarstvu rada, obitelji, socijalne skrbi i jednakih mogućnosti iz Slovenije, otvorila diskusiju o poteškoćama s kojima se zaposlene žene susreću za vrijeme pandemije. U većini slučajeva, žene su još uvijek glavni njegovatelji u obitelji i stoga nose teret privatnog života te rada na daljinu. Gđa Ribič je istaknula primjer dobre prakse, inicijativa ˜Action Dad™ koja promiče aktivno sudjelovanje muškaraca u očinstvu te jednaku distribuciju plaćenog i neplaćenog rada između žena i muškarca, u svrhu poboljšanja uvjeta rada i života svih generacija na tržištu rada.

 

 

Barbara Zupančić, direktorica Instituta Listina raznolikosti Slovenije, svojim nadahnjujućim govorom ukazala je na važnost empatije i osjećaja pripadnosti i zajedništva svih članova društva za vrijeme kriza kao COVID-19 pandemije kao primarna smjernica za uspješni i održivi razvoj društva. Završila je govor sa inspirirajućim pitanjem za sve: Nije li različitost i uključenost istinita priča o ljubavi; te hoćemo li (kao društvo) zanemariti ili prihvatiti ljubav i sklad?

 

(Isnt diversity and inclusion the true story of love; and will we (as a society) ignore or accept love and harmony?)

 

Mirjana Matešić, ravnateljica HR PSOR-a, naglasila je kako je COVID-19 pandemija izazvala opasnosti za D&I ranjivih skupina društva, iako je EU komisija već dugi niz godina predana borbi protiv diskriminacije i promicanju raznolikosti. Zatim je istaknula problem nedovoljnog razumijevanja hrvatskih kompanija kako integrirati raznolikost, borbu protiv diskriminacije te zaštitu manjina i ranjivih skupina. Gđa Matešić motivira organizacije svih vrsta u Europi da temu raznolikosti stave na svoj dnevni red, posebno u ovim teškim vremenima. Istraživanja pokazuju da su raznoliki timovi generalno uspješniji u pronalaženju inovativnih i radikalnih rješenja, kako u pandemiji tako i krizi klimatskih promjena te ključni u ostvarenju održivog poslovanja i razvoja.

 

Zatim su pozvani predstavnici kompanija u Hrvatskoj i Sloveniji da se pridruže panel diskusiji i podijele svoja iskustva i dobre prakse u svojim politikama raznolikosti tijekom COVID-19.

 

Diskusiju je započela Medeja Lončar, predsjednica Uprave Siemensa Hrvatske i Slovenije. Podijelila je svoje ključne izazove za vrijeme pandemije te mjere upravljanja krizom. Istaknula je važnost otvorene komunikacije u novom virtualnom okruženju kao primarno rješenje za osjećaj pripadnosti na radnom mjestu. Izjavila je da mentorstvo može biti važan alat ambicioznim mladim ženama s djecom “ nekada je dovoljno samo biti čovjek i slušati zaposlenike. Napomenula je i opasnosti burnouta zaposlenih; Ne trebate biti savršeni nadodala je.

 

Mojca Domitar, izvršna direktorica korporativnih ljudskih resursa Atlantic Grupe, također je naglasila važnost komunikacije i solidarnosti prema ugroženim skupinama radnika za vrijeme pandemije i rada na daljinu.  Posebno je upozorila na zaposlene roditelje, djecu, osobe s bolestima ili invaliditetima. Istovremeno je napomenula probleme osjećaja izoliranosti i nepripadnosti pojedinaca koje žive sami te kako različita socijalno-ekonomska pozadina utječe na rad na daljinu. U svom govoru naglasila je da nadređeni moraju biti otvoreni novim rješenjima, Isprobajte, testirajte i pronađite ono što najbolje odgovara (¦) ne postoji savršeno rješenje izjavila je gđa Domitar.

 

Dubravka Štefanac Vinovrški, direktorica korporativnih komunikacija za A1 Hrvatsku, podijelila je poteškoće mnogih zaposlenika u informacijskoj industriji te svoja iskustva u pretvaranju privremenog rada od kuće u dugoročnu strategiju. Za primjere dobre prakse gđa Štefanac Vinovrški poručila je upravama kompanija da osiguraju snažno vodstvo i toleranciju, transparentnu i kontinuiranu komunikaciju te snažan timski duh, dokažite podršku zaposlenicima upozorila je. Napomenula je da su neke promjene u načinu rada nepovratne te da je važna vrijednost i učinkovitost kreiranja prostora za suradnju i brainstorming.

 

Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica za poslovni razvoj i korporativne poslove Valamar Riviera, podijelila je iskustva i probleme s kojima se susrela industrija turizma za vrijeme pandemije. Objasnila je program zaštite radnih mjesta kao prvi prioritet kompanije i naglasila važnost solidarnosti i empatije zaposlenika, sudionika i uprave za vrijeme krize. Također je spomenula uspješnost kompanije u izgradnji kvalitetne kulture na radnom mjestu i radnih vrijednosti kao pro-aktivne mjere u borbi protiv budućih kriza.  Zatim je pojasnila kako se turističke ponude moraju mijenjati u skladu s potražnjom. S time ističe prednosti D&I u timskom radu kao i u kreiranju inovativnih i konkurentnih ponuda i proizvoda. Kao prioritete za budućnost uključila je i stvaranje atraktivnih mogućnosti za karijere i profesionalni razvoj mladih u turizmu.

 

Katja Razinger, voditeljica odjela za raznolikost i uključivanje za europsku regiju u Sandozu, podijelila je svoja iskustva za vrijeme pandemije i ukazala na prednosti timskog rada za vrijeme krize, ali i na iznimnu važnost osjećaja sigurnosti medu zaposlenicima. Istaknula je nekoliko primjera dobre prakse na temu D&I kao primjerice, kulturu radnog mjesta. Raznolikost je konkurentna prednost izjavila je gđa Razinger i napomenula na uspješnosti raznolikih timova i suradnje između timova u stvaranju inovativnih rješenja. Mentalno zdravlje zaposlenika, sigurnost i povjerenje moraju biti prioritet. Spomenula je i izazove s pronalaženjem ravnoteže između privatnog i poslovnog života. Osnovana je inicijativa Choice with responsibilityś koja omogućuje zaposlenicima fleksibilno radno vrijeme pod uvjetom da dalje ostaju produktivni. Također je napomenula da je bitno opustiti se i organizirati team building aktivnosti, poput virtualnog kulinarskog tečaja.

 

Ivan Janković, voditelj za raznolikost i uključivost u poslovnom okruženju za IKEA-u u Jugoistočnoj Europi, pojasnio je utjecaj pandemije na sektor maloprodaje. Naglasio je ogroman pritisak COVID-19 pandemije na cijeli radni ekosustav “ dobavljače, zaposlenike, kupce. Podijelio je nekoliko primjera dobre prakse kako bi izgradili te očuvali otpornost i izdrživost kompanije za vrijeme kriza. Prvo je istaknuo pružanje besplatne profesionalne psihološke podrške svim zaposlenicima za vrijeme pandemije i osobito poslije potresa u Zagrebu, koja se pretvorila u ključnu strategiju za podršku suradnika. Zatim je istaknuo inicijativu Me day, slobodan dan za zaposlenike kako bi se mogli usredotočiti na mentalno i sveukupno zdravlje.

 

Za kraj je gđa Matešić spomenula važnost međunarodne suradnje, učenja jednih od drugih i promicanje raznolikosti unutar kompanija.

 

Panel rasprava je ukazala koliko je pandemija utjecaja na način rada i mentalno zdravlje zaposlenika te kako su kompanije na različite načine odgovorile na nove izazove. Zajedničko je svim raznolikim primjerima koje smo čuli u panelu to što je uvijek briga za zaposlenike bila na prvom mjestu što je omogućilo zajedničko, kolektivno nadilaženje svih problema, ali i očuvanje uspješnog poslovanja u novim uvjetima.

Aktivnosti

DOP.HR - Društveno Odgovorno Poslovanje u Hrvatskoj slika

DOP.HR

Konferencija o Održivom Razvoju slika

Konferencija o održivom razvoju

Konferencija o Održivom Razvoju slika

HRIO - Hrvatski index održivosti

Povelja o Raznolikosti slika

Povelja o raznolikosti

Nefinancijsko Izvještavanje slika

Izvještavanje o korporativnoj održivosti

Edukacija slika

Edukacije

GiO - Gospodarstvo i Održivost slika

GiO - Gospodarstvo i Održivost

GiO - Gospodarstvo i Održivost slika

Zakonodavstvo

Međunarodna Suradnja slika

Međunarodna suradnja

Postanite član HR PSOR-a

Ispunite polja

14. konferencija o održivom razvoju i 15. dodjela nagrade HRIO slika

HR PSOR

Jurišićeva 12

10000 Zagreb, Hrvatska

Pogledaj kartu

Postani potpisnik povelje o raznolikost

Ispunite polja

14. konferencija o održivom razvoju i 15. dodjela nagrade HRIO slika

HR PSOR

Jurišićeva 12

10000 Zagreb, Hrvatska

Pogledaj kartu