Savez za rodnu ravnopravnost održao Forum povodom Međunarodnog dana žena

Objavljeno 19.03.2020.

Savez za rodnu ravnopravnost održao Forum povodom Međunarodnog dana žena

Savez za rodnu ravnopravnost, kojeg su prošle godine osnovale kompanije AstraZeneca, Atlantic Grupa, Coca-Cola HBC Hrvatska, IKEA Hrvatska i Tele2 obilježio je 5. ožujka Međunarodni dan žena. Na Forumu Saveza za rodnu ravnopravnost sudjelovali su predstavnici kompanija članica, ali i uvažene gošče poput švedske veleposlanice Diane Madunic, i Sabine Glasovac, predsjednice Saborskog odbora za ravnopravnost spolova koje su tom prilikom govorile o važnosti postizanja rodne ravnopravnosti.

 

Savez djeluje pod okriljem Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR), a njegova ravnateljica, Mirjana Matešić objasnila je koje su obveze Saveza. Članice Saveza obvezale su se na implementaciju i izvještavanje o konkretnim mjerama koje provode u svojim sredinama na stvaranju jednakih mogućnosti. Radi se o kontinuiranom procesu na kojem svi moramo raditi želimo li ostvariti cilj. Postoje nebrojene mogućnosti u osmišljavanju mjera za osnaživanje žena. Svaka organizacija, bez obzira na veličinu ili djelatnost može dati doprinos.

 

Pozitivne poslovne prakse predstavljene su u panelu u kojem su sudjelovali čelnici Atlantic Grupe, IKEE i AstraZenece. Nikolaos Migkianis, direktor robne kuće IKEA Hrvatska, rekao je: U IKEI Hrvatska vjerujemo da kompanije trebaju biti primjer promjena kakve žele vidjeti u svojim društvima, a želja nam je raditi i na jačanju rodne ravnopravnosti u lokalnim zajednicama. O poslovanju Atlantic Grupe govorila je članica Uprave, Lada Tedeschi Fiorio i napomenula da se u Atlantic Grupi promovira svaka vrsta različitosti. Osim toga što to smatramo ispravnim, svjedočimo kako ona pozitivno utječe na poslovni uspjeh “ zaključila je. Damir Nevjestić, direktor farmaceutske kompanije AstraZeneca, na uspjehe gleda kroz poboljšanje života svojih zaposlenika: Korporativno razvijamo timski duh, gradimo kulturu cjeloživotnog učenja, uključivanja i prihvaćanja različitosti.

 

Nekoliko dana prije događaja, Viktor Pavlinić, direktor Tele2 obratio se javnosti s porukom podrške radu Saveza: Tele2 promovira raznolikost i pruža jednake mogućnosti za sve zaposlenike. To potvrđuje i činjenica da imamo rodno uravnotežene timove na svim razinama.

 

Švedska veleposlanica, Diana Madunic, upoznala nas je s progresivnim zakonima koje je donijela Kraljevina Švedska, kojima su suzbili rodnu neravnopravnost još prije 50 godina. Istaknula je da Hrvatska može bolje, što dokazuju činjenice da je Hrvatska imala predsjednicu Vlade, predsjednicu države i ministricu obrane. Sabina Glasovac, predsjednica Saborskog odbora za ravnopravnost spolova, napomenula je da žena nedostaje i u politici, u Saboru ih je tek dvadesetak posto, a one koje i jesu tamo obično dolaze kao zamjena nekom od kolega političara koji odlaze na drugu funkciju.

 

Savezu je ovom prilikom pristupilo sedam novih članica koje će također tijekom naredne godine uvoditi mjere poticanja rodne ravnopravnosti.

 

 

Aktivnosti

DOP.HR - Društveno Odgovorno Poslovanje u Hrvatskoj slika

DOP.HR

Konferencija o Održivom Razvoju slika

Konferencija o održivom razvoju

Konferencija o Održivom Razvoju slika

HRIO - Hrvatski index održivosti

Povelja o Raznolikosti slika

Povelja o raznolikosti

Nefinancijsko Izvještavanje slika

Izvještavanje o korporativnoj održivosti

Edukacija slika

Edukacije

GiO - Gospodarstvo i Održivost slika

GiO - Gospodarstvo i Održivost

GiO - Gospodarstvo i Održivost slika

Zakonodavstvo

Međunarodna Suradnja slika

Međunarodna suradnja

Postanite član HR PSOR-a

Ispunite polja

14. konferencija o održivom razvoju i 15. dodjela nagrade HRIO slika

HR PSOR

Jurišićeva 12

10000 Zagreb, Hrvatska

Pogledaj kartu

Postani potpisnik povelje o raznolikost

Ispunite polja

14. konferencija o održivom razvoju i 15. dodjela nagrade HRIO slika

HR PSOR

Jurišićeva 12

10000 Zagreb, Hrvatska

Pogledaj kartu