SVEČANO POTPISANA POVELJA O RAZNOLIKOSTI

Objavljeno 05.10.2017.

SVEČANO POTPISANA POVELJA O RAZNOLIKOSTI

Zagreb, 4. listopada 2017. “ U organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR), u Zagrebu je održano svečano inicijalno potpisivanje Povelje o raznolikosti Hrvatska. Povelju su usvojila 34 poduzeća i organizacije.

https://www.youtube.com/watch?v=fuQW08tNf3E

Raznolikost je jedna od  temeljnih vrijednosti modernog društva. Zaposlenice i zaposlenici,  u svojoj raznolikosti, sa svojim vještinama, kreativnošću i inovativnošću predstavljaju ključ dugoročnog uspjeha svake organizacije. Raznolikost omogućuje ostvarivanje punog potencijala svake osobe, a politika raznolikosti i nediskriminacije na radnom mjestu preduvjet je razvoju kreativnosti, inovativnosti i individualnih talenata. Povelja o raznolikosti je dokument koji potpisuju poslovne i druge organizacije čime se obvezuju na provođenje politike raznolikosti i nediskriminacije u svojim radnim sredinama i poslovnom okruženju. Od organizacija koje su usvojile Povelju očekuje se da donesu politiku o poštivanju raznolikosti, provode i promiču načela raznolikosti te da izvještavaju o svojim aktivnostima u ovom području. Veliko zanimanje za usvajanje Povelje znak je da u Hrvatskoj raste razumijevanje društveno odgovornih praksi, kao i predanost organizacija osiguranju dugoročne održivosti, tolerancije, uključivosti u svim segmentima poslovanja. Razumijevanje i prihvaćanje raznolikosti kao temeljne vrijednosti suvremenog društva dokaz je da hrvatska poduzeća aktivno promišljaju svoju buduću konkurentnost i da  prate korak globalnih trendova.

O Povelji je na svečanom potpisivanju govorila Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR), naglasivši važnost raznolikosti za dugoročnu poslovnu uspješnost poduzeća kao izvora kreativnosti i inovativnosti te alata za borbu protiv diskriminacije i razvoj jednakih mogućnosti za sve pojedince. žPoslovni sektor cijeni zaposlenike prema kompetencijama i znanju, a politika raznolikosti u poduzećima pomaže razvoju i samorealizaciji svakog zaposlenika, što povećava zadovoljstvo, lojalnost i predanost poslu.ś

Kao uvodnik u svečano potpisivanje Povelje održan je okrugli stol na kojemu su sudjelovale: Anne Deschanel,  predstavnica francuske Povelje o raznolikosti, inicijatora Povelje, Anu Ritz, predstavnica Europske platforme povelja o raznolikosti Europske komisije, Tena Šimonović Einwalter, zamjenica pučke pravobraniteljice i Mirjana Matešić, ravnateljica HR PSOR-a.

U raspravi o raznolikosti Anne Deschanel objasnila je nastanak Povelje: śPrvotna želja francuskih inicijatora i potpisnika Povelje o raznolikosti bila promocija socijalne pravde s naglaskom na tri glavna pitanja: rodne ravnopravnosti, porijekla te osoba s posebnim potrebama, kojima su se bavili odjeli za upravljanje ljudskim potencijalima. Danas je pitanje raznolikosti postalo važno ekonomsko pitanje. Koristi se očituju kroz motivaciju zaposlenika, orijentaciju na kupca, upravljanje reputacijom kao i prakticiranje društvene odgovornosti. Sve to uz koristi od učenja kroz mrežu, postali su glavni razlozi pristupanja poduzeća Povelji o raznolikosti.ť

žIstraživanje o stavovima i razini svijesti o diskriminaciji i pojavnim oblicima diskriminacije,ś koje je  proveo Ured pučke pravobraniteljice, pokazuje da  je svaka peta osoba u Hrvatskoj bila barem jednom diskriminirana u posljednjih pet godina. Da je riječ o značajnom problemu govori i podatak da je za gotovo 40 posto građana diskriminacija najveći ili jedan od najvećih problema u našem društvu. Pri tome, prema ovom istraživanju, najproblematičnije područje upravo je područje rada i zapošljavanja, a isto proizlazi i iz pritužbi koje naš Ured svakodnevno zaprima. Stoga mi je posebno drago što se poslovna zajednica ima priliku snažnije uključiti u borbu protiv diskriminacije, uključujući poticanjem i promicanjem raznolikosti, na što se obvezuju  potpisivanjem Povelje o raznolikosti, istaknula je u svom izlaganju zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter.

U ime potpisnika skupu su se obratili ambasadori Povelje o raznolikosti Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle i Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika.

Ambasadorica povelje Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle ovom je prigodom izjavila: žRaznolikost kultura, mišljenja i opredjeljenja inspiriraju našu inovativnost i doprinose našoj konkurentnosti na globalnom tržištu. S poštovanjem se odnosimo prema zaposlenicima, partnerima, suradnicima, kupcima, dobavljačima kao i prema široj društvenoj zajednici. Naravno, nastavit ćemo kontinuirano promicati poštivanje raznolikosti u društvu te sudjelovati u različitim inicijativama koje tome doprinose.ś

žDruštvena je odgovornost u modernom poslovnom svijetu nužnost, a ne pitanje izbora. To je iskaznica uspješnih kompanija. Zajednički trebamo razvijati kulturu raznolikosti unutar svojih kompanija, ali i u komunikaciji s drugim kompanijama i partnerima. Na taj način stvaramo bolje i kvalitetnije poslovno okruženje, čemu siguran sam svi težimo.ś, naglasio je u svom obraćanju Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe.

Povelju su 4. listopada 2017. potpisala ili su o njenom usvajanju donijela odluku 34 poduzeća i organizacije:

AD Plastik, AquafilCRO, Atlantic Grupa, Cemex Hrvatska, Coca Cola HBC Hrvatska, DNV GL, Dvokut Ecro, Ericsson Nikola Tesla, Hartmann Hrvatska, Hauska i partner, HEP, Holcim Hrvatska, Hrvatski Telekom, Hrvatska udruga poslodavaca, IKEA, Ilirija Biograd, INA, Končar institut za elektrotehniku, Messer Croatia Plin, Oriflame Kozmetika Croatia, OTP banka Hrvatska, Podravka, Philip Morris Zagreb, Pliva Hrvatska, Privredna banka Zagreb, PwC, Regeneracija, Schneider Electric, Securitas, Splitska banka, Tele2, Valamar Riviera, Vetropack Straža i Ured pučke pravobraniteljice.

Povelji o raznolikosti će moći i dalje pristupati sva zainteresirana poduzeća i organizacije. Budući potpisnici Povelje trebaju HR PSOR-u iskazati svoju namjeru i dostaviti službeni dokaz o usvajanju Povelje. HR PSOR će organizirati radionice i savjetovanje za sve koji su usvojili Povelju kao i za druge zainteresirane organizacije.

Povelja o raznolikosti (Diversity Charter) je inicijativa pokrenuta u 16 zemalja Europske unije, a financira je Europska komisija. Povelja o raznolikosti Hrvatska razvijena je u sklopu zajedničkog projekta Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) s partnerima iz Slovenije i Rumunjske. Ambasadori Povelje o raznolikosti Hrvatska su Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesla, Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik, Goran Ražnjević, predsjednik Uprave Ilirija Biograd, John Gasparac, predsjednik Uprave PwC Hrvatska i Daria Mateljak, direktorica Hauska i Partner.

Aktivnosti

DOP.HR - Društveno Odgovorno Poslovanje u Hrvatskoj slika

DOP.HR

Konferencija o Održivom Razvoju slika

Konferencija o održivom razvoju

Konferencija o Održivom Razvoju slika

HRIO - Hrvatski index održivosti

Povelja o Raznolikosti slika

Povelja o raznolikosti

Nefinancijsko Izvještavanje slika

Izvještavanje o korporativnoj održivosti

Edukacija slika

Edukacije

GiO - Gospodarstvo i Održivost slika

GiO - Gospodarstvo i Održivost

GiO - Gospodarstvo i Održivost slika

Zakonodavstvo

Međunarodna Suradnja slika

Međunarodna suradnja

Postanite član HR PSOR-a

Ispunite polja

14. konferencija o održivom razvoju i 15. dodjela nagrade HRIO slika

HR PSOR

Jurišićeva 12

10000 Zagreb, Hrvatska

Pogledaj kartu

Postani potpisnik povelje o raznolikost

Ispunite polja

14. konferencija o održivom razvoju i 15. dodjela nagrade HRIO slika

HR PSOR

Jurišićeva 12

10000 Zagreb, Hrvatska

Pogledaj kartu