Zelena i digitalna budućnost cilj su održivih inicijativa A1 Hrvatske

Objavljeno 16.07.2021.

Zelena i digitalna budućnost cilj su održivih inicijativa A1 Hrvatske

Iva Turčin, stručnjak za komunikacije i održivost A1 Hrvatska

Pod krovnim nazivom svoje strategije održivosti Čini pravu stvar A1 Hrvatska je na temelju Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda definirala svoje ciljeve na čijem ostvarenju radi: Smanjenje utjecaja na okoliš i klimatske promjene; Unaprjeđenje digitalnih vještina i stvaranje sigurnijeg online okruženja i Poticanje društvene raznolikosti i rodne ravnopravnosti te upravljanje održivim procesima u poslovnom okruženju.

Osim što tvrtka svoje 44 bazne stanice napaja solarnim i vjetrogeneratorima, značajno je smanjila upotrebu plastike i papirni otpad, opremila svoj kampus ICT rješenjima za gospodarenje otpadom i staru elektroniku donira bolnicama, vrtićima, školama i udrugama, usmjereni su na zelene aktivnosti i edukaciju mladih u STEM području.
  • LIFE4GREEN BROADBAND - Više od 16.2 milijuna kuna za smanjenje utjecaja na klimu
A1 Hrvatska potpisala je ugovor s Europskom komisijom o sufinanciranju ugradnje 120 sunčanih elektrana i 200 energetski učinkovitih sustava za hlađenje na baznim stanicama. Ukupna vrijednost investicije veća je od 16.2 milijuna kuna od čega je 55% financirano iz LIFE programa Europske unije, a projekt će biti gotov do kraja 2024. godine. LIFE je jedini EU program u potpunosti posvećenog zaštiti okoliša i djelovanju u području klime i šanse za prolazak su bile oko 5% te je ovo jedan od ukupno 37 LIFE projekata u Hrvatskoj. Zelena energija za smanjenje utjecaja na okoliš U skladu s Europskim zelenim planom A1 Hrvatska ulaže u tehnologije prihvatljive za okoliš i potiče inovacije, a odnedavno je prešla na zelenu energiju za napajanje svojih radnih prostora i infrastrukture kako bi pridonijela smanjenju utjecaja na okoliš. Naime, od lipnja ove godine A1 Hrvatska korisnik je HEP-ova programa ZelEn koji osigurava održive izvore energije za kompanije. Na ovaj način tvrtka će osigurati da njezine energetske potrebe budu zadovoljene iz obnovljivih izvora te se približiti cilju održivog poslovanja A1 Telekom Austria Grupe da do 2030. godine bude ugljično neutralna i poveća energetsku učinkovitost za 80 posto u odnosu na 2019. godinu. Poticanje korisnika i zaposlenika na zelene aktivnosti Tvrtka i svoje korisnike potiče da razmišljaju o vlastitom utjecaju na okoliš kroz korištenje naprednih IoT rješenja, koja omogućuju brži, bolji i povoljniji način upravljanja uslugama, a mogu se primijeniti u cijelom nizu sektora. Primjeri takvih rješenja su pametni spremnici za razvrstavanje otpada ili automatizirane stanice za mjerenje kakvoće zraka i plina. Jednako tako kod svojih korisnika A1 Hrvatska promiče prelazak na e-račune umjesto papirnatih te tako čuva šume. Posvećenost održivom razvoju tvrtka dijeli sa svojim zaposlenicima koji se i sami uključuju u žzeleneś aktivnosti. Svjesna da vlastitim pozitivnim djelovanjem i malom promjenom u svakodnevnom životu svatko može pridonijeti očuvanju našeg planeta, A1 Hrvatska nedavno je pružila podršku Europskom klimatskom paktu kojem je cilj mobilizirati najveću zajednicu građana u borbi protiv klimatskih promjena. U okviru pružanja podrške pozvala je svojih više od 2000 zaposlenika da na platformi Count us in s kojom je Pakt udružio snage, odaberu vlastitu aktivnost kojom će unijeti malu promjenu u svakodnevni život i dati svoj doprinos u stvaranju bolje budućnosti planeta Zemlje. Edukacija mladih u vještinama budućnosti

Današnje tržište rada dinamičnije je no ikad jer se s brzim napretkom tehnologije stalno pojavljuju novi poslovi koji zahtijevaju nove i specijalizirane vještine i znanja. Kao predvodnik digitalizacije na hrvatskom tržištu, tvrtka A1 Hrvatska zato provodi program A1 Start kojem je cilj pružiti mladima radno iskustvo na izazovnim i zanimljivim projektima iz područja podatkovne znanosti i podatkovne analitike. U okviru ovog jednogodišnjeg plaćenog programa osam osoba s edukacijom iz STEM područja i pojedinih društvenih znanosti radit će puno radno vrijeme na najnovijim tehnologijama, uz podršku mentora i brojne edukacije za usavršavanje. Na ovaj način A1 Hrvatska je most između obrazovnog i realnog sektora, omogućujući diplomantima i osobama s manje od godinu dana radnog iskustva da steknu iznimno važno iskustvo u poslovima koji će formirati tržišta budućnosti. Tako će učiti o Big dati, Pythonu za data science, strojnom učenju, naprednoj analizi podataka i obradi prirodnog jezika (NLP), Power BI-ju, DWH sustavu i SQL-u, a osim što će imati formalne treninge radit će na konkretnim projektima uz podršku mentora i s vremenom postati punopravni članovi A1 agilnih timova.

Osim toga, kako bi javnosti približila poslove budućnosti i za njih nužne vještine, A1 Hrvatska je razvila prvu interaktivnu mapu poslova i vještina budućnosti u Hrvatskoj u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Algebrom i grupom Selectio te ekspertnim timom u kojem je 27 znanstvenika, profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača top hrvatskih tehnoloških tvrtki. Interaktivna mapa pomaže svima da se lakše snađu u moru novih poslova te se na jednostavniji način usmjere prilikom izbora daljnje edukacije i usavršavanja, odgovarajući na nedoumice pri odabiru budućeg zanimanja. Riječ je o bazi vještina koja je usklađena na razini Europske unije, a pruža uvid u budućnost deset gospodarskih grana: digitalnih komunikacija i informacijskih tehnologija, autoindustrije, poljoprivrede, obrazovanja, FinTecha, zdravstva, javnog sektora, energetike, napredne proizvodnje i maloprodaje.

Podršku učenju digitalnih vještina A1 također daje kroz projekte Škola budućnosti, Akademija poslovnih vještina koja je namijenjena NGO sektoru te Sigurni u online okruženju koja educira roditelje. Osim toga, educiranjem svojih zaposlenika sustavno radi na vraćanju tog znanja natrag u zajednicu uz različite mentorske i edukacijske programe.

 

Aktivnosti

DOP.HR - Društveno Odgovorno Poslovanje u Hrvatskoj slika

DOP.HR

Konferencija o Održivom Razvoju slika

Konferencija o održivom razvoju

Konferencija o Održivom Razvoju slika

HRIO - Hrvatski index održivosti

Povelja o Raznolikosti slika

Povelja o raznolikosti

Nefinancijsko Izvještavanje slika

Izvještavanje o korporativnoj održivosti

Edukacija slika

Edukacije

GiO - Gospodarstvo i Održivost slika

GiO - Gospodarstvo i Održivost

GiO - Gospodarstvo i Održivost slika

Zakonodavstvo

Međunarodna Suradnja slika

Međunarodna suradnja

Postanite član HR PSOR-a

Ispunite polja

14. konferencija o održivom razvoju i 15. dodjela nagrade HRIO slika

HR PSOR

Jurišićeva 12

10000 Zagreb, Hrvatska

Pogledaj kartu

Postani potpisnik povelje o raznolikost

Ispunite polja

14. konferencija o održivom razvoju i 15. dodjela nagrade HRIO slika

HR PSOR

Jurišićeva 12

10000 Zagreb, Hrvatska

Pogledaj kartu